Op deze pagina vindt u bronnen, bronbewerkingen en artikelen die (nog) niet onder een van de hoofdthema’s (Geschiedenispagina) ondergebracht kunnen worden. De onderverdeling is geografisch naar de indeling van de Heerlijkheid Borculo en vervolgens naar thema’s en tijdperken. Afhankelijk van de hoeveelheid bronnen is een verdere onderverdeling toegepast.
I. De gehele Heerlijkheid Borculo of meerdere onderdelen betreffend
Beheer van Borculo en Lichtenvoorde
- Beschrijving van Stad en Heerlijkheid Borculo, Stad en Heerlijkheid Lichtenvoorde, de havezate Marhulzen en de hof te Vaarwerk uit 1777. Rapport opgemaakt door de domeinraden Ardesch en Van der Borch ter gelegenheid van de aankoop van genoemde goederen door stadhouder prins Willem V van Oranje.
- Rapport over de toestand van het Domein Borculo in de jaren 1805-1806.
- Rekeningen van het Ambt Lichtenvoorde, 1519-1520, 1553-1555. Rekeningen Ambt Lichtenvoorde 16de eeuw.
- Rekening van de Heerlijkheid Borculo over 1580-1581 (licht bewerkte versie van SSHB-bronnenpublicatie nr. 6 uit 2008)
- Rekening van de Heerlijkheid Borculo over 1674.
Boerderijen
- Omgrachte boerderijen (Gräftenhöfe) in de heerlijkheid Borculo (artikel)
- Een lijst van Nederbourgondische goederen in de heerlijkheid Borculo uit 1583 (artikel)
Functionarissen
- Akte van aanstelling van Jan Harmsen Koenen tot Armenjager in de heerlijkheid Borculo, 1681. Afschrift (transcriptie)
Gezondheidszorg
- Transcriptie van een passage uit het oud-rechterlijk archief van de stad Borculo betreffende een breukoperatie in de openlucht op het terrein van het Hof. De patiënt, schaapherder Joan Boumeisters, overleefde de operatie.
Heerlijke rechten
- Overeenkomst tussen graaf Herman Otto van Limburg en Bronckhorst, als heer van Borculo, en jonker Diederik van Bouloe tot Welmerinck, over het jachtrecht in de heerlijkheid Borculo, 1648. Het Bloo of Welmerink was één van de havezaten van de heerlijkheid Borculo. Hij heeft gestaan op de hoek van de Haarlose Steeg en de Borculoseweg te Neede nabij ’t Giffel. Transcriptie – Twee erven Wenemarynck (over het ontstaan van de havezate Bloo).
- Een bijzondere uitleg van het heerlijk recht van water en wind uit 1736:
Ingezetenen (dienstverplichtingen, bewoningsgeschiedenis)
- Wacht op het Huis Borculo. Transcriptie van stukken betreffende wachtverplichtingen van ingezetenen van de Heerlijkheid Borculo op het Huis Borculo. Met 6 bijlagen, waaronder een ingezetenenlijst van de voogdij Neede ten behoeve van de wachtmeester uit 1676 en een lijst van ingezetenen met wachtverplichting, ingedeeld per voogdij, 1786-1787.
- Lijst van rookhoenders uit 1804, te leveren door elk huis met een schoorsteen in de Heerlijkheid Borculo. Deels met indeling in wijken of rotten (transcriptie).
- Monsterrollen van de stad Eibergen en de voogdijen Eibergen en Beltrum, 1678 en ongedateerd. Monsterlijsten van dienstplichtige mannen (transcriptie).
- Lijsten van weerbare ingezetenen tussen 18 en 50 jaar in de Heerlijkheid Borculo uit 1784
Leenzaken
- Leenadministratie Heerlijkheid Borculo, 1777/1786 (transcriptie).
- Leenregister van heer Henrick van Ottenstein (Solms)(transcriptie).
- Overzicht van leengoederen in de Heerlijkheid Borculo-Lichtenvoorde (Bewerking).
Rechtspraak
- Specificatie van Borculose en Lichtenvoordse procesdossiers in beroepszaken voor het appellationsgericht van het Kwartier van Zutphen, 1620 – 1672
Successierechten
- Samenvattingen van de resoluties van de Gedeputeerden van het Kwartier van Zutphen inzake de collaterale successie, 1768 – 1779. Het betreft besluiten van het dagelijks bestuur van het Kwartier inzake de belastingheffing op vererving van onroerend goed, in de samenvattingen beperkt tot onroerend goed in de heerlijkheid Borculo en (soms) omgeving. De resoluties bevatten een schat een familie- en persoonsnamen, o.a. van erflaters en erfgenamen. Van de eersten soms de overlijdensdatum en/of begraafdatum en -plaats. Ze leggen familierelaties bloot, de omvang en waarde van de nalatenschap, de plaatsen waar deze gelegen waren en de namen van de nagelaten onroerende goederen etc., etc..
Inv.nr. 341, samenvattingen van de jaren 1768-1779;
Inv.nr. 342, samenvattingen van de jaren 1780-1788;
Inv.nr. 343, samenvattingen van de jaren 1795-1797;
Inv.nr. 344, samenvattingen van de jaren 1798-1802.
Tachtigjarige Oorlog
- Lijst van geleden schade door Borculose eigenhorigen ten gevolge van het beleg van Lochem, 1582 (transcriptie).
Verhouding tot de Gelderse stad Groenlo
- Beschrijving van de grens tussen de stad Groenlo en de Heerlijkheid Borculo, ongedateerd (transcriptie).
- Getuigenverklaring uit 1483 (transcriptie).
II. Voogdijen
Voogdij Geesteren
- Verpachting van de hoff tot Haerlo aan Engbert schulte tot Haerlo, 1707 (fragment) en 1713 (transcriptie).
- De Hof te Haarlo (korte geschiedenis)
- Het erve Bussink in Haarlo (een korte geschiedenis)
- Het erve Lubberdink. Documenten:
- Kleine geschiedenis van het erve Lubberdink;
- Processtukken Harmen Lubberdink voor het Hof van Friesland, 1736 (pdf-afbeeldingen);
- Transcriptie van de processtukken uit 1736.
Voogdij Neede
- Zie pagina bronnen en artikelen Voogdij Neede
Voogdij en gemeente Eibergen
- Zie pagina bronnen en artikelen Stad en Voogdij Eibergen
Voogdij Beltrum
- Gerrit Hogemans vraagt toestemming aan A.J.H. baron van Heekeren, heer tot de Nettelhorst, als leenheer, om het leenperceel de Veldmathe, gelegen in de heerlijkheid Borculo, voogdij en buurschap Beltrum, te mogen verkopen aan J.A. Heijdenrijck en diens vrouw J.C. Volbier. Hogemans doet afstand van het leen, 1758. Afbeelding – Transcriptie
- Verzoek van de Beltrumse schoolmeester Antonij Vilet aan de Classis Zutphen om hem te begiftigen met een vacante schoolmeestersplaats elders, opdat zijn inspanningen niet, zoals in het “opstinaet catholieke” Beltrum “in de onvruchtbare steenachtige aerde blijven”. Ongedateerd. Afbeelding – Transcriptie
- Boerderijnamen Beltrum, Lintvelde, Avest en Zwolle 1817-1825 (incl. huisnummers en hoofdbewoners) (Bewerking).
- Opgave van het aantal katholieke gezinnen in de voogdij Beltrum, 1770 (transcriptie)
Regionale geschiedenis, diversen
- Van achterhoek tot Achterhoek (Versie 5, 23-04-2017) Willem Sluiter en het ‘ontstaan’ van de Achterhoek.
- Eerste bladzijde uit een handschrift uit 1534 (het zgn. Handschrift D, aanwezig in de Handschriftencollectie van het Historisch Centrum Overijssel), dat het leven en vooral de devotie beschrijft van de nonnen die opgenomen waren in het door Johannes Brinckerinck gestichte klooster te DiepVanenveen bij Deventer. Het eerste verhaal betreft zuster Salomee Sticken, geboortig uit Groenlo (waar nog steeds boerderijen Groot en Klein Stikken bestaan aan de weg van Groenlo naar de buurschap Zwolle). Zuster Sticken was eerder overste van het klooster te Diepenveen. De transcriptie is afkomstig uit het boek Van den doechden der vuriger ende stichtiger susteren van Diepen veen (“Handschrift D”), uitgegeven en toegelicht door D.A. Brinkerink, predikant te Bovenkarspel (Leiden, 1904), blz. 3-4. Afbeelding – Transcriptie